FAQ

FRÅGOR & SVAR

Här får du svar på allt du kan tänkas undra över kring ett matkollo!

Vilka är ICA-handlare tillsammans för Barnens Ö?

ICA-butiker tillsammans för Barnens Ö är en ekonomisk förening med ca 45 ICA-butiker belägna i Stockholm, Uppsala, Örebro, Katrineholm och Vingåker med omnejd. Föreningens syfte är att bidra ekonomiskt till Matkollo. Butikerna som är medlemmar samlar in till pantdonationer och säljer bärkassar och reflexer bland annat. Sedan föreningen startades 2017 har över 6 miljoner kronor samlats in till kollo på Barnens Ö. Det blir nu tredje året i rad som föreningen finansierar Matkollo.

När är kollot?

Matkollo på Barnens Ö och Fiskeboda är på höstlovet under vecka 44, mellan den 30 oktober och 3 november.

Vad kostar Matkollo?

Det kostar 500 kr per person. 

Hur ansöker jag till matkollo?

Du får information om hur anmälan går till via din lokala ICA-butik som är med och sponsrar Matkollo. I år kan du anmäla dig från och med måndag vecka 37 till söndag vecka 38.  

Hur kontaktar jag kollopersonalen eller mitt barn under perioden? 

Från och med dagen innan kollo börjar når du personalen på den gård ditt barn är på. Mer information kommer. 

Hur bor du?

På Barnens Ö öppnar vi 4 kollogårdar och på Fiskeboda öppnar vi en kollogård. 

Det bor cirka 50 barn på varje gård tillsammans med ett tiotal ledare. På kollogårdarna bor alla i sovsalar eller rum med våningssängar. Det vanligaste är att killar sover för sig och tjejer för sig. Om du åker med en eller flera kompisar gör vi vårt bästa för att du ska få bo med dem.

I varje hus sover det alltid en ledare varje natt. De finns till för om du vaknar och behöver hjälp med något under natten eller om hemlängtan kommer smygande. Det finns kudde och täcke att låna här. Lakan och kuddöverdrag till sägen tar du med dig själv. 

Kan jag åka tillsammans med en kompis?

Ja, såklart! Vi kan inte garantera att alla kommer få en plats, men skriv gärna i din ansökan om du söker tillsammans med en kompis, så vet vi det.

Kan jag åka ensam?

Ja, såklart! Av de 250 barn som kommer till kollot åker de allra flesta på egen hand. Det är en möjlighet att träffa massa nya kollokompisar! 

Hur åker jag till Barnens Ö? 

Vi åker buss tillsammans från Cityterminalen i Stockholm. 
Mer information kommer. 

Hur åker jag till Fiskeboda? 

Det avgår en buss från Vingåker och Örebro. Mer information kommer. 

Hur många platser finns på kollot?

Det finns 200 platser på Barnens Ö och 50 platser på Fiskeboda.

När får jag svar om jag fått plats?

Vår förhoppning är att alla ska fått besked om plats senast fredag vecka 40. 

Hur väljer ni vilka som fått plats?

Vi lottar ut platserna. Efter att ansökan stängt, den 24 september, lottar vi bland de sökande. Vi gör alltså inget urval, utan platserna väljs slumpvis.

Vad ska du ta med dig?

Vi har skrivit en riktigt bra packlista som du kan utgå från när du packar, så missar du inget viktigt. Ett tips är att skriva ut listan, fylla i vad du packar ner i väskan och skicka med lappen i väskan. Då blir det lätt att kolla så att allt kommer med hem igen. Ta inte med dyrbara föremål, kläder som du är rädd om eller något du verkligen inte vill tappa bort. Märk det som du tar med dig med namn. 

Får jag ha med mig mobil till kollo?

Matkollo kommer vara mobilfritt, så lämna mobilen hemma. De mobiler som tas med till Barnens Ö eller Fiskeboda kommer vi samla in under bussresan. Om man vill ringa hem under kollo så kommer man kunna låna kolloledarnas mobiltelefoner. Du som vårdnadshavare kommer såklart också kunna ringa till kollo om du vill!

Vad händer om jag blir sjuk innan, eller under, kollot?

Blir du sjuk innan kollot får du tyvärr stanna hemma, meddela oss så snabbt du kan. Om du skulle bli sjuk under kollot måste du åka hem. Vi ser då helst att du som vårdnadshavare hämtar ditt barn.

Stiftelsen Barnens Dag följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Varför ska det fyllas i en hälsodeklaration? 

Vi vill att alla barn fyller i en hälsodeklaration innan de kommer till kollo, oavsett om det är sommarkollo eller kollo på höstlovet. Det är för att kolloledarna ska kunna ta hänsyn till ditt barns önskemål och behov och kunna förbereda sig på bästa sätt. Skriv gärna för mycket än för lite i hälsodeklarationen!

Jag tar medicin varje dag, hur funkar det på kollo?

Det är såklart lugnt! Fyll i noggrant i hälsodeklarationen hur och när medicinen ska tas. Vi samlar in alla mediciner på bussen på väg ut till kollo, och så hjälper vi dig att ta medicinen varje dag.

Kommer det vara något informationsmöte innan?

Ja, men exakt datum är inte satt. Mer information kommer. 

Mötets funktion är introducera er för verksamheten, ledare och ge er en inblick i vad vi kommer att hitta på under höstkollo. Ni kommer också kunna ställa frågor till ledare och föreståndare.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor innan eller under kollot?

Lättast är att maila till [email protected], där svarar vi oftast inom någon dag. Dagen innan kollot börjar, den 29 oktober, ringer vi hem till alla för att checka av inför utresan. Om du som vårdnadshavare vill kan vi ringa hem till er den 2 november, för att berätta hur det går för ditt barn. Under onsdagen, 1 november, kommer barnen erbjudas att ringa hem mellan kl 17.00 och 18.00. Självklart kan man nå oss under alla fem dagar om man vill! Lättast är att skicka ett sms och be om att bli uppringd så ringer vi så fort vi kan! 

Kan jag söka oavsett var jag bor?

Ja, du anmäler dig via din lokala ICA butik som är med och sponsrar Matkollo. Du hittar en lista på de butiker som erbjuder kolloplatser till årets Matkollo här 👇👇