Samarbeten & Engagemang

ICA-handlare tillsammans för Barnens Ö 

När ICA fyllde 100 år 2017 sjösattes ett initiativ från ICA-handlare för att stödja kollo på Barnens Ö. Tanken var att genom sommarkollo bidra till att barn och unga får ett innehållsrikt och meningsfullt sommarlov med goda förebilder och god hälsa. Idag består den ekonomiska föreningen av ca 40 tal Ica-butiker belägna i Stockholm med omnejd. Sedan föreningen startades 2017 har över 6 miljoner kronor samlats in till Barnens Ö.

Renovering av fastigheter

Ett prioriterat område har varit insatsen i byggnationer och anläggningar på Barnens Ö. Detta med syfte att bevara och fortsätta att utveckla verksamheter och ge förutsättningarna för kollo även i framtiden. Tack vare insatser från ICA-handlare tillsammans för Barnens Ö och ICA Stiftelsen har vi kunnat genomföra en grundlig inre och yttre renovering av kollogården Granvik samt återställa kökshuset på Sundsro. Kökshuset har återuppbyggts från grunden, moderniserats, fått ny köksutrystning och fasaden återställts i sitt ursprungliga skick. I juni 2023 invigdes den 100 år gamla gården Sundsro och under sommaren har över 250 barn fått möjlighet att uppleva kollo – tack vare ICAs insatser. Läs mer om Sundsroprojektet här. 

Matkollo

Föreningen och ICA Stiftelsen är även initiativtagare och finansiärer av Matkollo på Barnens Ö - en meningsfull höstlovsaktivitet för barn och unga som gillar både mat och kollo. Premiäråret 2021 fick ett fantastiskt gott mottagande. Under 2022 kunde verksamheten utökas med 100%. Det innebar att ännu fler barn från olika delar av Stockholm med omnejd fick möjlighet att mötas, lära sig nya saker och lära känna nya vänner med ett gemensamt matintresse. 

Kampanjer i förmån av Barnens Ö 

I år har medlemsbutikerna även haft en banankampanj där de under 5 veckors tid skänkt 1kr/kg sålda bananer till Barnens Ö. Årets kampanj genererade hela 142 129 kr som oavkortat går till Barnens Ö för att ännu fler barn ska kunna åka på kollo. Samarbetet med ICA har uppskattats på många sätt av kollobarn och personal. Inte minst genom utbildning av kollokockar, fruktleveranser varje vecka och fruktevent med ICA-handlare. Insamlade medel har inkommit från butiker som engagerat sig under parollen "Olika barn leka bäst" som syns i medverkande butiker. Där har kunder donerat via pantknappar, bärkassar och butikerna har gjort enskilda bidrag. Engagerade ICA-handlare har även varit ute på Barnens Ö och genomfört dagsverkan.

Följande ICA-butiker är engagerade i samarbetet:

ICA Näsbydal  ● ICA Supermarket Sabbatsberg ●  ICA Supermarket Solbo ● ICA Nära Rösjöhallen  ICA Nära Kragsta ●  ICA Supermarket Vårberg ● ICA Supermarket Tappström ●  ICA Supermarket Enskededalen ●  ICA Nära Annedal ● ICA Supermarket Ringen ●  ICA Söderberga ● ICA Supermarket Skogås ● ICA Supermarket Bro ●  ICA Nära Järvastaden ● ICA Supermarket Fridhemsplan ●  ICA Supermarket Högdalen ICA Nära Skarpnäck ● ICA Nära Karlaplan ● ICA Supermarket Årsta ●  ICA Supermarket Fältöversten ● ICA Nära Stuvsta ● ICA Supermarket Väddö ● ICA Supermarket Vanadis ● ICA Supermarket Waxholm ● ICA Nära Sergels Torg ● ICA Nära Norrviken ● ICA Supermarket Alunda ● ICA Nära Alléns ● ICA Nära Aspudden ● ICA Supermarket Högalid ●  ICA Supermarket Valsta ● ICA Kvantum Värtan ● ICA Nära Kärrtorp ● ICA Nära Enebytorg ● ICA Supermarket Västerhaninge  ● ICA Kvantum Kungsholmen ● ICA Nära Humlegården ● ICA Nära Riksten ● ICA Nära Hornstull ● ICA Supermarket Kringlan ● ICA Supermarket Cityhallen Vingåker ●  ICA Nära Julita ● ICA Nära Katrineholm ● ICA Supermarket City Örebro

Wallenstam 

Dubblad kapacitet på Östergården tack vare nyrenoveringar

Samarbetet tog sin början sommaren 2013 när ett kollobarn fick besök av sin förälder. Föräldern, som då som nu jobbar på Wallenstam, kunde se att många av byggnaderna var slitna och tog kontakt med stiftelsens ledning för att se om det fanns något som Wallenstam kunde hjälpa till med – och visst fanns det saker att göra.

Östergården var minst sagt i behov av upprustning då endast några av husen gick att använda. Standarden har höjts genom inre och yttre renoveringar. Byggnader som tidigare inte varit i bruk har nu inkorporerats så att kapaciteten på Östergården har dubblats från 50 till 100 platser. Vidare har en förfallen gammal kollomatsal blivit aktivitetshus med plats för scen, utklädningsrum och kollobibliotek. Den yttre parkmiljön har fått en upprustning och gården har fått en beachvolleybollplan.

Vi är mycket nöja med resultatet, Östergården har blivit en riktig pärla. Vi är stolta över att få använda gården i många år framöver. Att dessutom kunna erbjuda dubbelt så många kolloplatser är en enastående effekt med tanke på att efterfrågan på kollo fortsätter öka för varje år. 

Projekt Sundsro

Under 2016 bestämde tog Wallenstam sig an ett nytt projekt. Den då mycket nedgångna och obrukbara kollogården Sundsro höll på att förfalla och försvinna i all växtlighet. Gården behövde mycket kärlek för att kunna vara det kolloparadis den en gång varit.

Tack vare Wallenstams insatser har vi renoverat fyra fastigheter varsamt och kunnat återställa husen i sitt ursprungliga skick. Varav ett av husen som är byggt i en äldre vedteknik inom husbyggnad, kunnat förbli ett Kubbhus. Det känns extra roligt eftersom det bara finns ett 100-tal kvar i Sverige. Där ett av dem får leva kvar på Sundsro. Läs mer om Sundsroprojektet här. 

Renoverade fastigheter

  • Två sovhus har återställts både invändigt och utvändigt
  • Ett kubbhus har återställts både invändigt och utvändigt
  • Ett aktivitetshus som tidigare inte använts i verksamhet

I juni 2023 återinvigdes den upprustade gården och under sommaren har vi kunnat erbjuda 264 nya kolloplatser till barn som annars inte haft möjlighet att åka på kollo. Magiskt. 

Gålöstiftelsen 

Sedan 2012 har vi haft ett samarbete med Gålöstiftelsen. Deras bidrag har möjliggjort kolloplatser till över 1000 barn på Barnens Ö. Under sommaren 2022 bidrog Gålöstiftelsens bidrag till att vi kunde säkerställa kolloplatser barn som annars inte haft möjlighet att åka på kollo. Utan bidraget hade detta inte varit möjligt för familjerna. Cirka hälften av barnen kommer från familjer från Ukraina som tillfälligtvis bor i Stockholmsområdet. 

Bidrag från Gålösiftelsen möjliggör även att vi kan genomföra Ungdomscrew enligt den modell som vi under flera år arbetat fram samt att vi kunnat erbjuda fler ungdomar en plats. Ungdomscrew startades på uppdrag av Stockholm stad 2017. Det är ett sommarjobb för ungdomar 17-19 år på Barnens Ö. Målet är att erbjuda bred arbetserfarenhet med hög grad handledning samt stöd att komma vidare in på arbetsmarknaden. Särskilt fokus är på ungdomar med svagare socioekonomiska, psykosociala eller språkliga förutsättningar.