Frågor & svar

Här får du svar på allt du kan tänkas undra över! Hur man söker till kollo, vad man ska packa med sig, vad äter man och hur ser en vanlig dag ut när man är på kollo?

När kommer kollokatalogen?

Kollokatalogen skickas ut med start 8 februari till alla barn i årskurs 1-9 som är folkbokförda i Stockholm stad. Om du vill läsa kollokatalogen på andra språk än svenska finns katalogen tillgänglig på 13 olika språk på Stockholms stads hemsida.

När kan jag söka till kollo?

För att komma med i första urvalet ska du söka mellan 17 februari och 17 mars. Du kan söka kollo även efter ansökningsperiodens slut, men då i mån av plats. Du söker till kollo via Stockholm stad eller Nacka kommun beroende på vart du bor.

Vad kostar kollo?

Beroende på om man bor i Stockholm eller Nacka så kostar det lite olika, men kostnaden för kollo varierar beroende på familjens inkomst. Om man bor i Stockholm kostar kollo mellan 0-370 kr per dag, och om man bor i Nacka kostar det mellan 0-350 kr per dag.

När på sommaren är det lättast att få kolloplats?

Eftersom det är många som söker till kollo är det bra att du lämnar fler alternativ i din ansökan, så gärna olika gårdar och olika datum. Det ökar dina chanser att få en kolloplats hos oss på Barnens Ö.Generellt är det färre som söker i juli, så sök gärna då!

När får jag svar om jag har fått en kolloplats?

Senast den 12 april ska alla som sökte kollo innan den 17 mars ha fått svar om kolloplats via mail. Du har fram till den 20 april på dig att svara ja på ditt erbjudande om kolloplats. Om du tackar ja blir anmälan bindande och en faktura skickas ut med 30 dagars betalningsvillkor. Glöm inte att tacka nej om du inte kan åka, då kan platsen gå vidare till någon annan.

Varför ska jag fylla i en hälsodeklarationen?

Vi vill att alla barn fyller i en hälsodeklaration innan man kommer till Barnens Ö. Det är för att kollopersonalen ska kunna ta hänsyn till ditt barns önskemål och behov och kunna förbereda på bästa sätt. Du fyller i hälsodeklarationen här.

Vad ska jag ha med mig till kollo?

Vi har skrivit en riktigt bra packlista som du kan utgå från när du packar, så missar du inget viktigt. Ett tips är att skriva ut listan, fylla i vad du packar ner i väskan och skicka med lappen i väskan. Då blir det lätt att kolla så att allt kommer med hem igen från Barnens Ö.

Hur är barnen försäkrade på kollo?

Alla barn är försäkrade genom en kollektivförsäkring när de är på kollo.

Får jag ta med mig dyrbara föremål?

Det får du, men vi rekommenderar att du lämnar värdesaker hemma. Så lämna dyra saker hemma, men tänk på att märka de saker du tar med med ditt namn och adress. Vi ersätter inte saker vid stöld eller skadegörelse.

Hur funkar det med mobiler på kollo?

Alla gårdar har lite olika regler när det kommer till användning av mobiltelefoner. Vanligast är att kolloledarna samlar in allas mobiler på bussen ut till Barnens Ö, och sen har man mobiltid en gång varje dag eller vid några tillfällen under kolloperioden. Vissa gårdar har mobilförbud. Du ser vad som gäller för just din gård i ditt gårdsbrev. Vill en förälder eller vårdnadshavaren nå sitt barn övrig tid går det bra att ringa till gårdens kollomobil.

Hur reser vi till kollo?

Vi åker buss tillsammans! Alla bussar går från Cityterminalen i Stockholm. Det är alltid minst två kolloledare som möter dig på Cityterminalen och åker med i bussen. Resan till Barnens Ö tar ungefär 1,5 timme. När kolloperioden är slut åker vi tillsammans med buss tillbaka till Stockholm. Vi vill att bara en vuxen lämnar och hämtar barnet på Cityterminalen för att undvika stora folksamlingar.

Du hittar alla busstider till och från Barnens Ö här.

Kan man åka ensam till kollo?

Ja, självklart! Många som kommer till kollo känner inte någon, andra åker med en eller flera kompisar. Kollo är ett fantastiskt bra tillfälle att lära känna nya kompisar, från olika delar av Stockholm. Vi kan nästan lova att du kommer åka hem från Barnens Ö med flera nya vänner!

Vilka är det som jobbar på kollo?

Kolloledarna är alla supersnälla och glada personer mellan 20 och cirka 35 år som jobbar på kollo på somrarna, och gör andra saker övrig tid. Många är sommarlediga lärare, fritidsledare, teater- och musikpedagoger. För att få jobba på kollo hos oss ska man vara minst 20 år och ha erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar. Bemanningen är en ledare per fem barn, så antalet ledare varierar från gård till gård. Vi har kollektivavtal och alla ledare visar ett utdrag ur belastningsregistret innan de blir anställda.

Hur funkar det med maten när man är på kollo?

Varje kollagård har en egen kock som lagar all mat. Kocken lagar god och barnvänlig mat och finns till för att alla barn ska vara mätta och glada under hela dagen! Vi äter två lagade mål mat varje dag plus frukost, mellis och kvällsfika. Kockarna är vana vid alla olika former av specialkost och allergier, var bara noga med att fylla i det på din hälsodeklaration.

Hur bor man på kollo?

På alla våra kollogårdar bor man i hus och sover i sängar, oftast våningssängar. På gården finns det vanliga vattentoaletter och duschar. Innan man kommer till sin kollogård har kolloledarna gjort en rumsindelning. Det vanligaste är att killar sover för sig och tjejer för sig, ca 2-8 stycken i varje rum. Om du åker med en eller flera kompisar gör vi vårt bästa för att du ska få bo med dem. I varje hus sover det alltid en ledare varje natt, om man skulle vakna och behöva hjälp med något under natten eller om hemlängtan kommer smygande. Det finns kudde och täcke att låna, men lakan till sängen tar man med sig själv.

Vad gör ni för att minska risken för spridning av covid-19 på kollo?

Vi är ute jättemycket (det är vi alltid, men extra mycket i år) och håller avstånd till varandra så gott det går. Vi äter alla mål mat ute (om det inte spöregnar), och har skapat rutiner för att undvika köbildning till matsal eller toaletter. Vi har också rutiner för handtvätt och påminner barnen om att använda handdesinfektionsmedel.

Om ett barn påvisar symptom på covid-19 kontaktar vi vårdnadshavare och barnet får åka hem så snabbt det går. Du kan läsa mer om våra rutiner och åtgärder gällande covid-19 här.

 

Vad händer om ett barn testar positivt för covid-19?

Om ditt barn uppvisar symptom på covid-19 under kollovistelsen behöver hen åka hem. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska du under 14 dagar efter att ditt barn kommer hem vara extra observant på eventuella symtom, du bör även vara extra noga med att se till att ditt barn håller avstånd till andra under dessa 14 dagar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ditt barn testas för covid-19 vid symptom. Detsamma gäller om ditt barn uppvisar symptom efter kollo.

Om ditt barn får ett positivt svar och har bekräftad covid-19 är det viktigt att du genast kontaktar kollogården barnet vistats på, samt kollokontoret på kollo@stbd.se eller 08- 508 43 900. Vi kommer då kontakta vårdnadshavare till alla barn som befinner eller befunnit sig på kollogården och informera om att deras barn kan ha utsatts för smittrisk. Om vi skulle få anledning att misstänka att smitta spridits på gården, och vi får fler bekräftade fall av covid-19, vidtar vi ytterligare åtgärder.

Hur ser en dag på kollo ut?

Ungefär såhär ser en vanlig dag på kollo ut (det varierar såklart lite beroende på vilken gård du åker till).

8:30 VÄCKNING: Kanske vaknar du av en jonglerande clown på cirkus eller av ett frukostdisco?

9:00 FRUKOST: Frukostbuffé med massa goda grejer! Exempelvis gröt, sylt, ostmacka, flingor, fil eller juice.

9:30-10:00 STÄDNING: Bädda sängen, plocka undan kläder och sopa golvet. Sen kan dagen börja!

10:00-12:00 FÖRMIDDAGSAKTIVITET: Kanske kanotrace, båtutflykt till hopptornet, strandhäng, Harry Potter-leken, fotbollsmatch eller pyssel.

12.00-13:00 LUNCH

13:00-14:00 LUGNA TIMMEN: Vi chillar och gör lite lugnare aktiviteter, typ spelar spel, lyssnar på en ljudbok eller pysslar.

14:00-17:00 EFTERMIDDAGSAKTIVTET: Kanske Sagan Om Ringen-leken, vattenkrig, hinderbana eller bad.

17:00-18:00 MIDDAG

18:00-21:00 KVÄLLSAKTIVTET: Exempelvis disco, spökrunda, karneval eller Zoombie-leken.

21:00-23:00 GODNATT! Kvällssamling, kanske med höglösning, När läggdags är varierar väldigt mycket från gård till gård