LSS-kollo fiskeda

Frågor & Svar

Hur man söker till kollo, vad man ska packa med dig och hur ser en vanlig dag ut på kollo? Här får du svar på allt du kan tänkas undra över!

När kommer kollokatalogen?

Kollokatalogen för sport- och påsklov för 2024 hittar du här: https://ung.stockholm/kollo/lss-kollo/

Kollokatalogen för sommaren 2024 finns tillgänglig på Stockholms stads hemsida. 

Vem kan söka till kollo?

För att få åka på LSS-kollo krävs det att du tillhör personkrets 1 enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Utöver det krävs ett biståndsbeslut, som din handläggare hjälper dig att söka. Fiskeboda kollo drivs på uppdrag av Socialförvaltningen och är i första hand öppen för personer som bor i Stockholm stad, men överskottsplatser kan även sökas av personer boende i andra kommuner.

Tänk på att lämna fler än ett alternativ på din ansökan. Ibland har vi svårt att erbjuda förstahandsalternativet och det vore synd att gå miste om en kolloplats.  

Hur söker jag?

  1. Kontakta din LSS-handläggare - Din handläggare hjälper dig att fylla i ansökningsblanketten och söka biståndsbeslut för kollo. 
  2. Tacka ja! - Om du blir erbjuden en plats på kollo är det viktigt att du tackar ja till den. Det gör du genom att fylla i svarstalongen som skickas till dig tillsammans med ditt antagningsbesked. 

Vad kostar kollo?

Kostnad för deltagare bosatta i Stockholms stad förväntas vara cirka 58 kr/dag. Beloppet faktureras i efterhand av Socialförvaltningen. Kostnad för deltagare bosatta utanför Stockholms stad: Kontakta LSS-handläggaren i din kommun.

Hur får jag svar om jag har fått en kolloplats?

Om du blir erbjuden en plats på kollo är det viktigt att du tackar ja till den. Det gör du genom att fylla i svarstalongen som skickas till dig tillsammans med ditt antagningsbesked. 

Vad är välkomstbrevet? 

Informationsbrevet "Välkommen till kollo" skickas till alla som har fått en plats på kollo. Där står bland annat tid och plats för informationsmötet inför kollo. Om du inte har fått välkomstbrevet är du välkommen att kontakta oss så skickar vi det igen eller guidar vi dig hur du kan skriva ut via webben.

Hur funkar det med informationsmöten?

Varje gård har ett informationsmöte under våren för alla kollodeltagare och föräldrar/vårdnadshavare, där kan man fråga allt man undrar om kollo! I år kommer dessa möten ske digitalt. Information om de digitala informationsmötena kommer i ditt välkomstbrev. 

Vad är ”Roligt/Tråkigt-listan”?

Det är viktigt att kolloledarna får information om allergier, speciella behov, mediciner, önskemål och annat för att alla deltagare ska må bra på kollo. Fyll i de papper som skickas till dig med svarsbeskedet. Även om du varit på kollo många gånger behöver ledarna information om just dina behov.  

Hur funkar det med medicin?

Det är jätteviktigt att du fyller i medicinlistan noga. Utan en korrekt ifylld medicinlista kan vi inte ta hand om dina mediciner eller hjälpa dig att få del av dina mediciner. Alla receptbelagda mediciner förvaras av personalen i låsta skåp. Medicinen måste vara fördelad i dosett eller Apodos. Är det feldelat vid ankomst får vi inte dela ut medicin till dig. När medicin delas ut tas den i närvaro av personal. På kollo gäller detta även för dig som är van vid att ta din egen medicin. 

Hör ni av er innan kollovistelsen?

Ja, en ledare ringer upp er veckan innan barnet kommer ut till kollot, viktigt är även att personalen kan nå förälder eller vårdnadshavare under kollovistelsen. Om du är bortresta under deltagarens kollovistelse är det viktigt att personalen har telefonnummer till närmaste annan anhörig som kan nås om det uppstår problem. Vid kontaktsamtalet får ni svara på frågor om vilka behov just du som kollodeltagare har. Se samtalet som ett tillfälle att ställa frågor om kollo med!

Vad ska jag packa i kolloväskan?

Vi har skrivit riktigt bra listor över vad du behöver ta med dig till kollo. Kolla in packlistan för sport-/påsklov och packlistan för sommarkollo.

Får jag ta med mig dyrbara föremål?

Ja, men tänk på att vi inte ersätter saker för stöld eller skadegörelse. Det är viktigt att tänka på när det gäller saker av större värde som t.ex. kamera, mobiltelefon/smartphone, eller dyra märkeskläder. Tänk också på att märka saker med ditt namn och adress.

Hur är deltagarna försäkrade på kollo?

Kollodeltagarna omfattas av stadens rese- och olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller under hela kollovistelsen samt resan till och från gården. Tillsammans med besked om plats på kollo får du mer information om försäkringsvillkoren.

Hur kommer jag till Fiskeboda?

Alla vi som ska till Fiskeboda kollo åker tillsammans med buss från Bredäng. Resan tar cirka två timmar. 

Kan man ordna egen skjuts till kollo?

Ja absolut! Men vår erfarenhet säger oss att det är bättre att deltagaren får säga hej då i Bredäng och lämna anhöriga än tvärtom. Det skapar ofta hemlängtan och kan bli en svår start för deltagaren när anhöriga följer med ut till kollo för att sedan lämna deltagaren i en ny miljö. Med det sagt finns alltid utrymme för speciallösningar.

Hur bor man på kollo?

På våra kollogårdar bor du i två- eller flerbäddsrum, med undantag för Ekbacken där det även finns enkelrum. I sovhusen finns även två ledare som har sovande jour, vilket innebär att du kan väcka dem om du skulle ha svårt att sova eller av någon anledning behöver hjälp under natten. 

När på sommaren är det lättast att få kolloplats?

Eftersom det är många som söker till kollo är det bra att du lämnar fler alternativ i din ansökan och gärna olika datum. Detta ökar dina chanser att få en kolloplats hos oss på Fiskeboda.

Hur ser en vanlig dag ut när man är på kollo?

En dag på kollo är svår att beskriva, dagarna ser ofta lite olika ut beroende på vilken gård du är på och vad som är planerat just under denna dagen. Men ungefär såhär ser en vanlig dag ut: 

7.00-9.00 VÄCKNING: Alla deltagare vaknar olika tider, det finns alltid vuxna som är på plats och beredd att starta dagen med dig när du vaknar. Vaknar en tidigare får en somna om eller "morgna" sig på rummet.

8.00-9:30 FRUKOST: Frukostbuffé med massa goda grejer.

10:00 SAMLING: Information om dagen och aktiviteterna.

10:00-12:00 FÖRMIDDAGSAKTIVITET: Ex. kanotrace, utflykt, strandhäng, lekar.

12.00-13:00 LUNCH: Alla gårdar äter olika tider i vår matsal där duktiga kockar lagar maten.

13:00-14:00 LUGNA TIMMEN: Vi chillar och gör lugnare aktiviteter.

14:00-17:00 EFTERMIDDAGSAKTIVTET: Ex. lekar, vattenkrig, pyssel, klubb, hajk.

17:00-18:00 MIDDAG

18:00-21:00 KVÄLLSAKTIVTET: Ex. Disco, karneval, spa, bastu.

21:00-23:00 GODNATT! Läggdags är väldigt olika från gård till gård.