SAMARBETEN & SPONSORER

ICA-handlare tillsammans för Barnens Ö 

Ica-butiker tillsammans för Barnens Ö är en ekonomisk förening med ca 35 Ica-butiker i Stockholmsområdet som medlemmar. Föreningens syfte är att bidra ekonomiskt till kollo på Barnens Ö. Butikerna som är medlemmar samlar in till pantdonationer och säljer bärkassar och reflexer bland annat. När ICA fyllde 100 år 2017 sjösattes ett initiativ från ICA-handlare för att stödja kollo på Barnens Ö. Tanken var att genom sommarkollo bidra till att barn och unga får ett innehållsrikt och meningsfullt sommarlov med goda förebilder och god hälsa.

Sedan föreningen startades 2017 har över 3 miljoner kronor samlats in till Barnens Ö.

Ett prioriterat område har varit insatsen i byggnationer och anläggningar på Barnens Ö. Detta med syfte att bevara och fortsätter utveckla verksamheter och ge förutsättningarna för kollo även i framtiden. Tack vare insatser från ICA-handlare tillsammans för Barnens Ö har vi kunnat genomföra en grundlig inre och yttre renovering av kollogården Granvik. För första gången finansierade föreningen ett Matkollo Barnens Ö höstlovet 2021. Sedan 2020 är föreningen med och bidrar ekonomiskt till renoveringen av kollogården Sundsro på Barnens Ö.

Samarbetet med ICA har uppskattats på många sätt av kollobarn och personal. Inte minst genom utbildning av kollokockar, fruktleveranser varje vecka och fruktevent med ICA-handlare.

Insamlade medel har inkommit från butiker som engagerat sig under parollen "Olika barn leka bäst" som syns i medverkande butiker. Där har kunder donerat via pantknappar, bärkassar och butikerna har gjort enskilda bidrag. Engagerade ICA-handlare har även varit ute på Barnens Ö och genomfört dagsverken.

De här ICA-butikerna är engagerade i samarbetet:

ICA Maxi Stormarknad Haninge ICA Nära Sergelstorg ICA Supermarket Vanadis ICA Nära Norrviken ICA Supermarket Högdalen ICA Enskededalen  ICA Supermarket Årsta ICA Supermarket Väddö ICA Fridhemsplan ICA Kragsta ICA Supermarket Skogås ICA Nära Annedal ICA Nära Järvastaden ICA Nära Stuvsta ICA Supermarket Vårberg C ICA Supermarket Solbo ICA Rösjöhallen ICA Supermarket Sabbatsberg ICA Supermarket Ringen ICA Karlaplan ICA Supermarket Fältöversten ICA Barometern ICA Supermarket Tappström ICA Supermarket Waxholm ICA Nära Näsbydal ICA Nära Skarpnäck ICA Söderberga ICA Supermarket Bro ICA Supermarket Alunda ICA Supermarket Högalid

Wallenstam - Dubblad kapacitet på Östergården tack vare nyrenoveringar

Samarbetet tog sin början sommaren 2013 när ett kollobarn fick besök av sin förälder. Föräldern, som då som nu jobbar på Wallenstam, kunde se att många av byggnaderna var slitna och tog kontakt med stiftelsens ledning för att se om det fanns något som Wallenstam kunde hjälpa till med – och visst fanns det saker att göra.

Östergården var minst sagt i behov av upprustning då endast några av husen gick att använda. Nu, fem år senare har standarden höjts genom inre och yttre renoveringar. Byggnader som tidigare inte varit i bruk har nu inkorporerats så att kapaciteten på Östergården har dubblats från 50 till 100 platser. Vidare har en förfallen gammal kollomatsal blivit aktivitetshus med plats för scen, utklädningsrum och kollobibliotek. Den yttre parkmiljön har fått en upprustning och gården har fått en beachvolleybollplan.

Vi är mycket nöja med resultatet, Östergården har blivit en riktig pärla. Vi är stolta över att få använda gården i många år framöver. Att dessutom kunna erbjuda dubbelt så många kolloplatser är en enastående effekt med tanke på att efterfrågan på kollo fortsätter öka för varje år.