Frågor & Svar

Här får du svar på allt du kan tänkas undra över! Hur man söker till kollo, vad man ska packa med sig, vad äter man och hur ser en vanlig dag ut när man är på kollo?

Kollokatalogen skickas ut med i början på februari till alla barn i årskurs 1-9 som är folkbokförda i Stockholm stad. Om du vill läsa kollokatalogen på andra språk än svenska finns katalogen tillgänglig på 13 olika språk på Stockholms stads hemsida.

Du som bor i Stockholm stad kan söka mellan 19 februari, klockan 08.00 och 13 mars, klockan 23.59.

Du kan söka kollo även efter ansökningsperiodens slut, men då i mån av plats.

Du söker till kollo via Stockholm stad eller Nacka kommun beroende på vart du bor.

Beroende på om man bor i Stockholm eller Nacka så kostar det lite olika, men kostnaden för kollo varierar beroende på familjens inkomst.

Stockholm: Mellan 0-500 kr per dag.

Nacka: Pris för 2025 kommer.

Eftersom det är många som söker till kollo är det bra att du lämnar fler alternativ i din ansökan, så gärna olika gårdar och olika datum. Det ökar dina chanser att få en kolloplats hos oss på Barnens Ö. Generellt är det färre som söker i juli, så sök gärna då!

Senast den 8 april ska alla som sökte kollo innan den 13 mars ha fått svar om kolloplats via mail.

Du har 8 dagar på dig att svara ja på ditt erbjudande om kolloplats. Om du tackar ja blir anmälan bindande och en faktura skickas ut med 30 dagars betalningsvillkor.

Obs! Glöm inte att tacka nej om du inte kan åka, då kan platsen gå vidare till någon annan.

Vi vill att alla vårdnadshavare fyller i en hälsodeklaration innan man kommer till Barnens Ö. Det är för att kollopersonalen ska kunna ta hänsyn till ditt barns önskemål och behov och kunna förbereda på bästa sätt. Du fyller i hälsodeklarationen här.

Alla barn är försäkrade genom en kollektivförsäkring när de är på kollo.

I gårdsbrevet finner man telefonnummer och all övrig information man kan tänkas behöva veta. Får du inget svar på gårdens kollomobil är det antagligen för att gården är upptagen med att leka, bada eller någon annan aktivitet. 

Det går alltid att kontakta kollokontoret på vardagar mellan 9:00-16:00 på 08-508 43 900 eller [email protected]

Ja, det kommer hållas informationsmöten mellan den 5-29 maj.

Hur vet jag när mitt möte är?

Inför kollo skickar respektive gård ut en information om mötet samt en möteslänk till er vars barn ska delta i kollo under sommaren 2025.

Vad är det för möte? 

Under mötet får ni praktisk information och lär känna er kollogård bättre. Ni kommer även att träffa oss som kommer att arbeta på gården. Sist men inte minst: ni får möjlighet att ställa alla era frågor inför kollo! 

Detta vill ni inte missa! 😉

Vi åker buss tillsammans! Alla bussar går från Cityterminalen i Stockholm. Det är alltid minst två kolloledare som möter dig på Cityterminalen och åker med i bussen. Resan till Barnens Ö tar ungefär 1,5 timme. När kolloperioden är slut åker vi tillsammans med buss tillbaka till Stockholm. Vi vill att bara en vuxen lämnar och hämtar barnet på Cityterminalen för att undvika stora folksamlingar.

Du hittar alla busstider till och från Barnens Ö här.

På alla våra kollogårdar bor man i hus och sover i sängar, oftast våningssängar. På gården finns det vanliga vattentoaletter och duschar. Innan man kommer till sin kollogård har kolloledarna gjort en rumsindelning. Det vanligaste är att killar sover för sig och tjejer för sig, ca 2-8 stycken i varje rum. Om du åker med en eller flera kompisar gör vi vårt bästa för att du ska få bo med dem. I varje hus sover det alltid en ledare varje natt, om man skulle vakna och behöva hjälp med något under natten eller om hemlängtan kommer smygande. Det finns kudde och täcke att låna, men lakan till sängen tar man med sig själv.

Ja, självklart! Många som kommer till kollo känner inte någon, andra åker med en eller flera kompisar. Kollo är ett fantastiskt bra tillfälle att lära känna nya kompisar, från olika delar av Stockholm. Vi kan nästan lova att du kommer åka hem från Barnens Ö med flera nya vänner!

Kolloledarna är alla supersnälla och glada personer mellan 20 och cirka 35 år som jobbar på kollo på somrarna, och gör andra saker övrig tid. Många är sommarlediga lärare, fritidsledare, teater- och musikpedagoger. För att få jobba på kollo hos oss ska man vara minst 20 år och ha erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar. Bemanningen är en ledare per fem barn, så antalet ledare varierar från gård till gård. Vi har kollektivavtal och alla ledare visar ett utdrag ur belastningsregistret innan de blir anställda.

Varje kollogård har en egen kock som lagar all mat. Kocken lagar god och barnvänlig mat och finns till för att alla barn ska vara mätta och glada under hela dagen! Vi äter två lagade mål mat varje dag plus frukost, mellis och kvällsfika. Kockarna är vana vid alla olika former av specialkost och allergier, var bara noga med att fylla i det på din hälsodeklaration.

Alla gårdar har lite olika regler när det kommer till användning av mobiltelefoner. Vanligast är att kolloledarna samlar in allas mobiler på bussen ut till Barnens Ö, och sen har man mobiltid en gång varje dag eller vid några tillfällen under kolloperioden. Vissa gårdar har mobilförbud. Du ser vad som gäller för just din gård i ditt gårdsbrev. Vill en förälder eller vårdnadshavaren nå sitt barn övrig tid går det bra att ringa till gårdens kollomobil.

Vi har skrivit en riktigt bra packlista som du kan utgå från när du packar, så missar du inget viktigt. Ett tips är att skriva ut listan, fylla i vad du packar ner i väskan och skicka med lappen i väskan. Då blir det lätt att kolla så att allt kommer med hem igen från Barnens Ö.

Det får du, men vi rekommenderar att du lämnar värdesaker hemma. Så lämna dyra saker hemma, men tänk på att märka de saker du tar med med ditt namn och adress. Vi ersätter inte saker vid stöld eller skadegörelse.

Ungefär såhär ser en vanlig dag på kollo ut (det varierar såklart lite beroende på vilken gård du åker till).

8:30 VÄCKNING: Kanske vaknar du av en jonglerande clown på cirkus eller av ett frukostdisco?

9:00 FRUKOST: Frukostbuffé med massa goda grejer! Exempelvis gröt, sylt, ostmacka, flingor, fil eller juice.

9:30-10:00 STÄDNING: Bädda sängen, plocka undan kläder och sopa golvet. Sen kan dagen börja!

10:00-12:00 FÖRMIDDAGSAKTIVITET: Kanske kanotrace, båtutflykt till hopptornet, strandhäng, Harry Potter-leken, fotbollsmatch eller pyssel.

12.00-13:00 LUNCH

13:00-14:00 LUGNA TIMMEN: Vi chillar och gör lite lugnare aktiviteter, typ spelar spel, lyssnar på en ljudbok eller pysslar.

14:00-17:00 EFTERMIDDAGSAKTIVTET: Kanske Sagan Om Ringen-leken, vattenkrig, hinderbana eller bad.

17:00-18:00 MIDDAG

18:00-21:00 KVÄLLSAKTIVTET: Exempelvis disco, spökrunda, karneval eller Zoombie-leken.

21:00-23:00 GODNATT! Kvällssamling, kanske med höglösning, När läggdags är varierar väldigt mycket från gård till gård